Passa al contingut principal

De què berenam a l'institut?


 EL BERENAR


El berenar a l'institut, tant per als professors com per als alumnes, és un tema ben important perquè ocupa principalment un dels dos esplais que esperam amb delit. El menjar naturalment no és l'únic plaer del descans perquè va acompanyat de trobades d'amics, de xerrades, de rialles... que completen els vint o quinze minuts.


Sense cap investigació prèvia ja endevinam en què consisteix  aquest àpat dels alumnes però així i tot hem fet una petita enquesta que ha servit de comprovació i d'excusa per conèixer un poc més el nostre alumnat en una de les activitats que també pertanyen a l'institut.

Els alumnes enquestats provenen de tots els nivells i no hi ha gaires respostes que permetin establir diferències segons l'edat.

La majoria dels alumnes berenen a l'institut, una sola vegada i al primer pati. De totes maneres n'hi ha un bon grup que, pel fet d'arribar tard a casa, alguns dies berenen dues vegades. La majoria, també, el duen preparat  sobretot per la mare. Així i tot  una quarta part més o menys se'l prepara personalment.


ELS ENTREPANS
Quant al tipus de berenar, hi destaca l'entrepà. Alguns pocs duen fruita o galetes.


El entrepans més freqüents són: de cuixot dolç, de cuixot i formatge i de pa amb oli tot sol. També hi surten molt excepcionalment: pa amb xocolata, crema de xocolata, confitura i formatge, sobrassada, tonyina i paté.



 Els alumnes més grans -de 4t i de batxillerat- asseguren que en ocasions porten o els agradaria portar, fruita i sucs de fruita, és a dir un berenar més saludable. 


LES LLEPOLIES

Quan es tracta de llepolies, la meitat dels alumnes enquestats en consumeixen sempre als esplais i sobretot compren al bar les anomenades "xutxes" dolces, fins al punt d'arribar a concretar quines figuretes prefereixen. Aquestes llepolies complementen el berenar duit o comprat.



EL BERENAR IDEAL

A l'hora de respondre quin seria el seu berenar ideal, si no hi hagués impediments de cap classe, hi destaquen sense cap dubte  l'entrepà de formatge i bacó  i la pizza.

Els berenars "estrella"

Alguns altres suggeriments curiosos són:
"pepito", truita de patata, ensalada, tomàtigues seques, ous amb bacó, torrada i suc de fruita, salmó amb crema de formatge, pa de poble d'Extremadura, pastís de xocolata, maduixes i cireres, espagueti carbonara,  "ensaladilla" i brownis de cannabis!

EL BAR

Aquesta informació és confirmada per una consulta al bar. Naturalment es venen més entrepans al primer pati i més llepolies al segon, i és molt, molt exagerada la preferència d'entrepans que porten bacó, amb formatge o llom. És destacable també la pressa que tenen la pizza i les canyes de xocolata.




EL BERENAR TUDAT
 
Un dels nostres interessos era també conèixer la realitat dels berenars tudats. Sortosament, molts pocs alumnes han manifestat haver-lo tirat mai. Ho atribueixen  al mal de consciència, a la responsabilitat o a la molta gana que tenen. Tan de bo que sigui així però la veritat és que més d'una vegada ens trobam pel terra o a dins les papereres entrepans just encetats.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sortida de francès

 FRANÇA A LA VALL DE SÓLLER La sortida dels alumnes de francès de l'IES Felanitx i de l'IES Llucmajor a Sóller va tornar a ser tot un èxit... i aquest any n'hem celebrat la cinquena edició!! Per als estudiants va ser una gran oportunitat per aprendre francès amb gent nova i per mitjà d'activitats diferents. També per conèixer llocs per a alguns desconeguts i per a d'altres va ser l'ocasió de veure'ls amb uns altres ulls. Vàrem aprendre el significat de les paraules: AMISTAT, COMPANYONIA, TREBALL EN EQUIP, SORTIR DE LA ZONA DE SEGURETAT... Una experiència inoblidable.                        Joan Toni Obrador. 4t ESO

Ramon Llull

L' INSTITUT COL·LABORA AL SETMANARI FELANITX El mes de novembre ha començat l'any Ramon Llull, coincident amb el setè cente n ari de la seva mort. Per aquest motiu el setmanari Felanitx ha publicat una edició especial amb una majoria d'articles sobre l'escriptor. El nostre centre hi ha col·laborat amb dos articles coordinats pel departament de català que  publicam a continuació.   ITINERARI LITERARI RAMON LLULL I LA CIUTAT DE MALLORCA El personatge Ramon Llull i la seva obra formen part especialment del curr í culum de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat. Els alumnes d'aquests cursos aprenen amb materials i metodologies diferents la importància de Llull per a la llengua catalana i la literatura. Durant una sèrie d'anys, des del departament de català de l'IES i inicialment amb col·laboració amb el departament de ciències socials, s'ha organitzat, per a ambdós nivells, una ruta fotogràfica per Palma amb l'o

Projecte cotxe elèctric

CURSA DE COTXES ELÈCTRICS El departament de tecnologia del nostre centre no s'atura de sorprendre'ns amb activitats que tenen com a protagonistes els treballs fets pels alumnes. En aquesta ocasió els alumnes de 3r d'ESO  han hagut de construir uns cotxets elèctrics  que després han enfrontat entre si en dos tipus de curses  de velocitat: un circuit  en línia recta i una prova d'habilitat en un circuit  en ziga-zaga. A l'hora de construir els cotxets els alumnes havien de tenir en compte aquests requisits: Els cotxes han d´estar impulsats per dos motors elèctrics. Han de tenir unes d imensions màximes 30x20 cm. Han de disposar d´un comandament per fil on hi haurà els dispositius de control i les piles. Es poden utilitzar diversos materials per construir els cotxes . El cotxe ha de tenir un interruptor general ON/OFF. Han disposat de 10 classes per construir-los. Les curses s'han efectuat al hall de l'