Un alumne de 2n de Batxiller, en Miquel Barceló, ens envia aquest article:
El passat 6 d’abril, vaig poder gaudir d’una conferència sobre l’esperanto, duta a terme pel Dr. Nicolau Dols, a la Casa de Cultura de Santanyí.
En l'esmentada conferència, el Dr. Dols va explicar d’una forma molt didàctica la llengua de 130 anys d’antiguitat, creada per L. L. Zamenhof. Una de les moltes anècdotes contades pel doctor, va ser el “naixement” de l’esperanto: quan Zamenhof i un subscriptor de la seva revista (en esperanto) comencen a parlar en aquest projecte de llengua universal que és l’esperanto (que no és únic) .
L'esperanto es fonamenta en tan sols setze regles gramaticals i és d'esmentar que la seva estructura no és romànica, sinó és aglutinant.
Assegurar el nombre exacte de parlants és molt complicat, però s’estima que la xifra va des d’uns 100.000 a uns 2.000.000 de parlants d'esperanto. Mil famílies d’aquestes, tenen l’esperanto com a llengua principal, i s’han pogut observar ja, terceres generacions d’esperantistes.
Algunes de les moltes mencions dignes de recordar del Dr. Dols, foren: "les llengües serveixen per comunicar, no per imposar-se" o "les llengües no s'han de mesurar segons el nombre de parlants; ja sabem com funciona això" o "no hi ha monolingües en català”.
Un fet que recolza fermament les paraules del doctor, és que cada any es publiquen uns 120 llibres en esperanto, dels quals 20 són creacions originals en aquesta llengua (les altres, la gran majoria, traduccions)
A part de les escoles i universitats on s'ensenya aquesta llengua universal, també es pot aprendre a través de la xarxa i es pot practicar amb altres esperantistes als congressos internacionals que es realitzen any rere any.
Per finalitzar, vull recomanar qualsevol de les múltiples conferències que du a terme el Dr. Dols, perquè realment són molt dinàmiques i interessants.
Miquel Barceló Vidal
2n batx B
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada